Změňte své jídelní chování
- Rozdělte svůj denní energetický příjem nejlépe do 5 porcí. Poslední jídlo jezte 4 hodiny před usnutím.
- Jídlo si vychutnejte – nejezte rychle. Jezte u stolu – ne ve stoje, při jídle nečtěte noviny ani nesledujte televizi.
- Nesnažte se dojídat celou porci za každou cenu. Doby, kdy nad Vámi stáli rodiče a nutili všechno sníst, jsou dávno pryč a jenom Vy jste pánem svého talíře!
- Budete-li používat menší talíře, budou menší i porce.
- Vyvarujte se nevědomého automatického pojídání v průběhu dne.
- Rozlišujte pocit hladu od „chuti na něco“. Jezte jen tehdy, když máte hlad.
- Ze začátku si zapisujte si vše co během dne sníte – množství potravin a jejich energetickou hodnotu. Jen tak získáte přehled o přijaté energii.
- Neponechávejte nevhodná a pro Vás "lákavá" jídla (např. cukrovinky, čokoládu, trvanlivé salámy apod.) volně dostupná, aby Vás nelákala ke konzumaci.
- Při stravování v restauraci si z jídelního lístku vybírejte pro Vás vhodná jídla.
- Různé oslavy, večírky či recepce jsou zkouškou Vaší pevné vůle. Prohlédněte si nabídku jídel a nápojů a vyberte si z nich ty, které Vám chutnají a současně splňují kritéria redukčního jídelníčku.
- Dávejte přednost pokrmům vařeným před smaženými a před omáčkami, rovněž užívejte s mírou soli a koření.
- Pokud Vás večer „přepadne“ hlad, dopřejte si nízkoenergetické jídlo s vyšším obsahem vlákniny – např. zeleninový salát nebo ovoce.
- Pocit nasycení „dorazí“ do mozkového centra za 20 minut, dopřejte mu tuto cestu a nedojídejte se.
- Nezapomínejte na pitný režim – denní objem přijatých tekutin by se měl pohybovat mezi 2,5 až 3 litry. Nejvhodnějším nápojem je čirá voda, minerální vody, ovocné čaje, ředěné ovocné šťávy
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář